Vijfde dag: Op onderzoek in Ulaan Bataar
Door: Daphne
Blijf op de hoogte en volg Daphne
06 Juli 2013 | Mongolië, Ulaanbaatar
Geen enkele markt, winkel of warenhuis is vandaag veilig voor me. Jammer genoeg zijn de prijzen van outdoor gear en westerse kleding ongeveer hetzelfde als in NL. Jammerdebammer.
En dan heb ik een Déjà Vu: mijn slipper gaat stuk! (ooit al eens met een andere slipper meegemaakt die zeer vakkundig in India gemaakt is. ). Aangezien ik warme herinneringen heb aan het onderonsje dat ik toen in India had met een straatschoenmaakstertje en het feit dat ze geweldig werk afgeleverd heeft, ga ik op zoek naar een schoenmaker. Het duurt niet lang voor ik haar gevonden hebt in een met zeil gemaakt tentje. Er zit een man van 50 bij die het woord doet en zeker 20 minuten probeer ik mijn Mongoolse woorden en zinnen op hem uit. Dat is erg lastig uit een Engels boek (fonetisch klopt niet met Nederlands fonetisch). Hij begrijpt dus geen bal van wat ik zeg maar we hebben de grootste lol. Hij heeft 11 kinderen,...althans,..dat dacht ik. In werkelijkheid heeft hij 5 kinderen maar benadrukt telkens maar dat we maar 11 jaar schelen. Dat begreep ik dan weer niet duhhhhh. Hij wil me dan ook graag meenemen. Waar naar toe, geen idee, maar ik doe het toch maar niet,..
Dat ik later maarliefst €2,50 (vast een hoge toeristenprijs) moet betalen, doe ik graag vanwege dit wederom leuke contact.
In mijn Mongoolse kilometertocht stuit ik aan de rand van de stad op een tempel. Het ligt vrij onopvallend in het gebiedje tussen gebouwen en een rand wat lijkt op een soort sloppenwijk. Ik zie locals naar binnengaan en besluit de binnenplaats in te gaan en rustig op een bankje te gaan zitten. Dat valt nogal op aangezien hier geen toeristen zijn. Ik zie locals in een winkeltje dingen kopen die ze later offeren. Ook zie ik ze vervolgens het gebouw in gaan. Later blijkt dat daar monniken zitten die face to face vanalles prediken en prevelen en daar ook geld voor krijgen. Vervolgens draaien de locals op de binnenplaats aan alle gebedsmolens.
Hieronder uitleg van het verkeersbureau wat dat nu allemaal betekent:
Een boeddhistische tempel is een heiligdom voor de lokale inwoners. Hierdoor zijn er een aantal rituelen en gebruiken waar men aan moet houden. Boeddhisten bezoeken regelmatig een tempel. Dit zijn de rituelen die zij uitvoeren.
Voor het betreden van de tempel, doet men zijn schoenen uit als teken voor eerbied
Bij de ingang vouwen zij hun handen samen bij wijze van groet, men knielt en buigt drie keer voor het beeld van Boeddha. De drie buigingen staan voor Boeddha, dharma en sangna
Daarna offeren de gelovigen kaarsen, bloemen, wierook en voedsel. Hiermee wordt eerbied getoond voor de Boeddha en hun dankbaarheid. Tijdens het offeren zingen de boeddhisten of zegt men gebeden.
1. Boeddhistische tempel
Kaarsen staan voor het symbool licht. Deze verspreidt de positieve invloed van Boeddha. Hierdoor wordt de duisternis van de onwetendheid verdreven
2.Bloemen staan symbool voor de vergankelijkheid. De prachtige geurige bloemen verwelken en gaan dood. Dit herinnert men eraan dat niets blijvend is
3.Voedsel wordt achter gelaten voor de monniken. Door het eten te offeren, kan men een goed karma krijgen en men zal dan dichter bij het nirvana komen
4.Wierook brengt de gebeden naar de godenwereld
5.Men zegt de Vijf Voorschriften op en zweert trouw aan de Drie sieraden
6.Men gaat naar een tempel om te lezen, zingen of men luistert naar monniken die heilige teksten voorlezen
7.Boeddhisten kunnen een tempel bezoeken wanneer men wilt, maar voornamelijk wordt een tempel bezocht op feestdagen en op volle maan
8.De Boeddhisten lopen om een tempel en houden in hun ene hand een mala en draaien met de andere hand een enorme gebedsmolen rond die vastzit in de tempel. In de gebedsmolen zit een rol papier. Hierop staan duizenden gebeden geschreven. Door de molen te draaien, stuurt men de gebeden de wereld in
9.Boeddhisten lopen altijd met de klok mee. Ze draaien met hun rechterhand de molen rond. Ze geloven namelijk dat ze rond de Boeddha moeten lopen zoals de planeten om de zon draait
10.Tijdens het lopen wordt de heilige mantra opgezegd. Dit is “Om mani padme hoem” en betekent “Eer aan het sieraad in de lotus”
De tempel bevat verscheidene gouden Boeddhabeelden en is mooi versierd. De beelden herinneren aan de goede eigenschappen en de leer van de Boeddha. Ook aan de mogelijkheid om verlichting te bereiken door zijn voorbeeld te volgen.
Uitleg van een aantal termen
Dharma – leer van Boeddha
Sangna - gemeenschap van boeddhisten, kloosterleven
Vijf Voorschriften fundamentele ethische code van het boeddhisme voor leken-boeddhisten
1. Ik houd mij voor aan het voorschrift om af te zien van het doden van levende wezens
2. Ik houd mij voor aan het voorschrift om af te zien van het nemen van wat niet gegeven is
3. Ik houd mij voor aan het voorschrift om af te zien van seksueel wangedrag
4. Ik houd mij voor aan het voorschrift om af te zien van incorrect spreken
5. Ik houd mij voor aan het voorschrift om af te zien van het gebruik van verdovende middelen als alcohol en drugs, welke leiden tot onachtzaamheid
Drie Sieraden
1. Boeddha
2. Dharma
3. Sangha
Omdat ik niet zo goed weet hoe ik me moet gedragen; ik heb respect voor wat hier gebeurt,..blijf ik gewoon stilletjes op het bankje op de binnenplaats zitten en probeer of ik bijzondere spirituele gevoelens kan opvangen op deze heilige plek. Op een gegeven moment komt er een jonge monnik naast me zitten. Ik vraag hem of hij Engels kan en hij antwoord nee. Dit blijkt echter niet te kloppen want dan herhaalt hij mijn vraag in keurig Engels. Op dat moment komt er een oudere monnik en hij stuurt de jongen weg,.... beetje jammer dit en ik moet meteen aan Iran denken waar een legerjongen een keer contact zocht en daar grote problemen mee kreeg.
Op een gegeven moment kom ik uit een shoppingmall aan de rand van de stad. Het regent en zegent en blijft maar doorgaan. Avontuurlijk als ik ben (van de nood een deugd maken?) spring ik in een particuliere auto en laat me illegaal naar het hotel taxiën.
Om 17u zie ik de Mongoolse gids Zula (pas 21 jaartjes jong en net afgestudeerd in internationale betrekkingen) en de 4 andere gasten: Rick uit Californië en Karen, Linda en Barbara uit Hawai. We krijgen een prima Mongoolse maaltijd waarbij we vanalles kunnen proeven. Morgen gaan we op reis!
Wordt vervolgd!
Wil je alle foto's zien, klik dan naast de foto ikoontjes, onder het reclameblok op Overzicht