Vierde dag aankomst Mongolië
Door: Daphne
Blijf op de hoogte en volg Daphne
05 Juli 2013 | Mongolië, Ulaanbaatar
In het uur dat we in de auto zitten vertelt Anna van Boojum honderduit over Ulaan Bataar (hoofdstad Mongolië waar ik aankom). Veel mining, veel dure 4wheeldrive en de rest heb ik allemaal niet kunnen volgen en,..heel eerlijk gezegd,..kon me ook niet zoveel schelen na zo'n nacht in een vliegtuig vol Mongolen,.. Anna daarentegen blijft maar doorratelen. Het verkeer in en rond Ulaan Bataar staat structureel hartstikke vast, zelfs op dit vroege uur.
Mongolië ligt hoog. Ulaan Bataar is relatief laag met (als ik het goed onthouden heb) 1300 meter. Maar voor ons altijd nog vrij pittig. In de boekjes wordt dan ook aangeraden de eerste dag heel rustig aan te doen. Wij zijn de ijle lucht immers niet gewend. De weg richting de stad is ronduit slecht te noemen en zit vol met kuilen. Iets wat we ook zullen zien bij de paar andere wegen die er zijn vanuit Ulaan Bataar, door iedereen UB genoemd. Mongolië is 50x Nederland en telt 2,6 of 2,9 (ik hoor verschillende dingen) miljoen inwoners.
Buiten is het lekker fris deze ochtend. Wat een verademing na het warme Moskou. Het hostel had geen airco dus dat was flink puffen. Na aankomst in het hotel meteen omgekleed en de hort op. Ik loop naar het centrale Sukhbataar plein en verbaas me over de tegenstellingen: een zeer moderne toren a la Burj al Arab in Dubai naast standbeelden van belangrijke figuren zoals Marco Polo en Sukhbataar (meer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Damdin_S%C3%BCkhbaatar ) die fundamentele rollen hebben gespeeld in de geschiedenis van Mongolië.
Ik herken veel vanuit Moskou; grote gebouwen, brede straten en wederom de opgedirkte dames. Dit keer wel minder in getale. Dat is niet toevallig aangezien Mongolië lang bezet is geweest door Rusland. Dit heeft ervoor gezorgd dat iedereen destijds werk had, er structureel veel is opgezet/gebouwd en praktisch iedereen kon lezen. Dat is vandaag de dag heel anders.
Een uur lang wandel ik rond. Overdag is het warm en er staat een behoorlijke wind. Het valt me ook op dat het hier, net als in India, heel normaal is om lekker te roggelen,....
Ulaan Bataar is veel moderner dan ik verwacht had. Vanwege de natuurlijke rijkdommen waaronder olie en goud, kan hier goed verdiend worden en dat kun je zien aan de mooie 4wheel drive auto's en de luxe winkels. Men draagt over het algemeen westerse kleding al zie je ook regelmatig oudere mensen in traditionele kledij.
De rest van de dag houd ik me rustig en probeer ik bij te slapen wat prima lukt.
Wordt vervolgd,...
PS als je alle foto's wilt zien klik dan naast de foto ikoontjes, onder het reclameblok op"overzicht