De elfde dag: brrrrrrrrr,..ongeluksdag?
Door: Daphne
Blijf op de hoogte en volg Daphne
12 Juli 2013 | Mongolië, Tsetserleg
We rijden door prachtige valleien met veel gers en bergen op de achtergrond. We bezoeken weer een familie en proeven alles alsof het een lieve lust is. Ook arag (gefermenteerde merriemelk wat ze hier heerlijk vinden), wodka en een soort donuts met heerlijk romige boter. Mjammie! Zoals altijd geef ik vanalles weg aan kinderspeeltjes en shampoo monstertjes e.d., Ik heb gelezen dat het binnen de Mongoolse cultuur verplicht/normaal is om gasten te verwelkomen en goed te verzorgen. Zelfs als je zelf niet thuis bent mogen gasten blijven en gebruik maken van je voedsel. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de extreme weersomstandigheden en uitgestrektheid.
Bij de lunch komen we aan bij de hot & cold springs waar we ook overnachten. De grond is erg drassig maar we vinden een goede plek voor de tenten. Ondanks dat we (m.n. de Amerikanen) niet overtuigd zijn van de drinkbaarheid van het water, moeten we wat en vullen onze flessen. Ik had al elke dag gekookt natuurwater gedronken als koffie dus ik moet klaar zijn voor 100% nature. Niemand wordt uiteindelijk ziek gelukkig.
'S middags krijg ik een privé paardrijtocht van Dawa (de hoofdwrangler) die erg avontuurlijk zal zijn,...: we galopperen een stuk onderlangs de rotskliffen en rijden dan de bossen in waar de grassen tot je heupen staan. Ik moet denken aan de film "Into the wild". Volgens mij is hier nog nooit iemand geweest,.. Dan stoppen we bij een waterval en stappen van de paarden af. Dawa loopt over de watervalkeien naar beneden en verwacht dat ik dat ook doe. Ik vind het maar een vreemde situatie maar volg zijn (slechte) voorbeeld. Beneden plukt hij bloemen en maakt foto's van me (?). Daarna pakt hij mijn hand om me weer over de gladde keien naar boven te helpen. Alsof dat nog niet vreemd genoeg is, vraagt hij me op 3 verschillende momenten of ik misschien wil "zwemmen". Goed om te weten dat het water uit de bergen komt en letterlijk ijskoud is. Ik hoor je al denken: was dat nou het avontuurlijke? Nee,..dat moest toen nog komen,...
We stappen weer op onze paarden en rijden verder de struikige bossen in. Het is hier erg moerassig en net als ik me afvraag of dit wel verstandig is (en bedenk dat Dawa als local vast wel weet wat hij doet), zakt zijn paard met alle 4 de benen tegelijk in het moeras. Helemaal tot zijn buik in dit drijfzandmoeras. We schrikken ons helemaal de blubber en Dawa springt meteen van zijn paard om hem te ontlasten. Met wat gespartel -fijn om dan 4 benen te hebben-, komt het paard weer los. Oei,...op goed geluk richt ik mijn paard 1 meter naar rechts om hem niet hetzelfde te laten overkomen en ik heb geluk,.. Toch wel enigszins aangedaan door de schrik en met kloppend hart van het avontuur galopperen we vervolgens safe and sound weer terug naar het kamp.
Aan de hotspring wassen de locals zich. Aangezien we al een paar dagen niet kunnen douchen maakt iedereen van de gelegenheid gebruik om zich en plein publique te wassen. Dat voelt goed zeg (dat wassen dan,..). En de zwavel is ook nog goed voor je huid. Heerlijk om weer schoon te zijn!
Wordt vervolgd!
De foto's kun je zien door links op "foto's" te klikken
02 September 2013 - 09:04
Wendy:
Gatsie, wat een eng verhaal zeg, maar wat moest die jongen dan van jou? Ook vreemd toch dat hij je zover meenam (ieh). -
03 September 2013 - 11:51
JAN VLEUTEN:
Daphne,
weer een mooie verslag met leuke foto's die een duidelijk beeld geven van jouw ervaringen-absoluut niets voor mij, maar wel lieve kindertjes waarneembaar.
groetjes Jan -
30 September 2013 - 19:51
Lydia:
Wat een schitterend landschap. en mooie kindjes. zo gaaf!