Hoogtepunt
Door: Daphne
Blijf op de hoogte en volg Daphne
17 Oktober 2011 | Iran, Shīrāz
Na Persepolis rijden we naar de tombes van Darius II, Artaxerxes I, Darius I en Xerxes I die me erg doen denken aan Petra in Jordanië. Maar dan kleiner en minder mooi. We gaan ook naar Sassaniaanse afbeeldingen van Ardashir I en Shapur de Grote. (224-41AD). Een vol dagje geschiedenis dus!
Het is superheet in Persepolis en we verlangen allemaal naar een frisse duik. Helaas is dat onmogelijk. Loom van de warmte liggen we half duttend in de bus terug naar Shiraz.
Maar bikkels als we zijn gaan Loe, Stephan en ik vlak daarna weer aan de wandel op zoek naar een katholieke kerk. Dat is nog niet zo makkelijk. Maar na veel zoeken en veel vragen vinden we hem. Aan de gesloten poort komen we aan de klets met een oud vrouwtje die verrassend goed Engels spreekt. Zij was ooit moslim en is 60 jaar geleden bekeerd. Good for her want inmiddels is dat sinds de revolutie hartstikke verboden: eens een moslim, altijd een moslim. Ze verteld dat vanwege het regime veel meer mensen zich willen bekeren maar dat mag dus beslist niet.
Daarna wandelen we naar een park dat helaas gesloten is. Toch zijn we blij dat we dit hele stuk gelopen hebben want ons hotel staat in de bazaarbuurt, niet al te best en een beetje crimineel. Terwijl we nu een heel ander Shiraz zien met grote huizen, dure winkels, schone omgeving, wandelboulevards, goed geklede en gemake-upte mensen en alles is moderner en vrijer. Nu zien we echt een modern land. Grappig dat we meisjes van 17 spreken die er wederom niet aan moeten denken om ooit kinderen te krijgen,....
Wordt vervolgd
Ps handig hier mijn fonetische Farsi woordenschat:
Salaam hallo
Goebi hoe gaat het?
Goebam merci het gaat goed bedankt
Gosh amadin welkom
Goeda Hafez tot ziens
Gele Goeb heel goed
Lotfan alstublieft
Bale ja
Sob begher goedemorgen
@ ico, ik kan het aanraden!!
11 November 2011 - 17:48
Karel:
Je ziet gewoon hoe groots het Perzische rijk was, erg gaaf!